Hatets röst

– en teaterföreställning om vit maktrörelsen

 

”Att blåsa hjärnan ren från tankar, med hat. Skrämmas så mycket att ingen vågar älska en. Det är ju en jävla strategi det med. Man slipper i alla fall bli sviken.”

 

En ung nazist med en framtid i ”rörelsen” sitter i ett väntrum. Han ska besöka sin ”broder” i ”kampen” som blivit allvarligt skadad; påkörd under mystiska omständigheter av en lastbil.

Till väntrummet kommer också en äldre herre. De känner inte varandra. Men det ska visa sig att deras öden är mer sammanflätade än de från början tror. I den unga nazistens sinne finns inga rum för tvivel. När fröet för detta ändå läggs blir det tydligt hur hatet har fått ta över istället för… Ja istället för allt.

Teater Fryshuset gör tillsammans med EXIT en djupdykning i den svenska vitmaktrörelsen. Vad är det som rör sig i huvudet på en ung nynazist och vad händer när tvivlen kommer?

”Hatets röst” gjorde bejublad premiär i Almedalen med stående ovationer. Experter på högerextremism och vitmaktrörelsen var på plats och beskrev unisont föreställningen som träffsäker och angelägen.

Efter föreställningen håller skådespelarna ett samtal med publik. Vi ser gärna en blandad publik med representanter som jobbar lokalt med dessa frågor. Det finns ett lärarhandledningsmaterial som utgår från föreställningens frågeställningar och teman.

 

 

RECENSIONER:

“Inte en ton fel… En skrämmande realistisk inblick i vit makt-världen och den hypnotiska lockelse den utgör för arga unga män och kvinnor.”

Lisa Bjurwald – journalist och författare till flertal böcker om högerextrema rörelser i Sverige och Europa, varav den senaste: ”Europas skam, rasister på frammarsch”

 

”Hatets röst” stannar länge kvar i tanken. Den kan i sina djupaste stunder förklara och även skapa insikter om vad som gör att företrädesvis unga, vilsna grabbar låter sig omfamnas av smått besatta och fanatiska tankefigurer. I mitt huvud snurrar Hjalmar Söderbergs klassiska citat: ”Man vill bli älskad, i brist därpå beundrad, i brist därpå fruktad, i brist därpå avskydd och föraktad.”

Ulf Lundén, Dala Demokraten