Hit kan du vända dig om du behöver stöd/hjälp

 

Vart vänder jag mig om mina rättigheter kränks?
Är det akut? Ring polisen på 112!

 

Förutom de nedanstående stöd- och hjälpinstanserna har varje kommun ett ansvar och en skyldighet att stödja och hjälpa våldsutsatta. Det går därför även att kontakta polisen i din kommun, socialtjänsten eller en skolsköterska/kurator på skolan.

 

Kvinno- och tjejjourer

Det finns en rad olika kvinno- och tjejjourer runt om i landet, många av dem finns samlade på www.unizon.se, www.tjejjouren.se och Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige – www.roks.se. Hos tjej- och kvinnojourer kan du som ringer välja att vara anonym. Alla jourkvinnor har tystnadsplikt.

 

BRIS

BRIS är en organisation som bistår barn som far illa och utgår från deras behov. Du som är upp till 18 år kan anonymt ringa och prata med vuxna på BRIS. Det syns aldrig på din telefonräkning att du har ringt till Barnens Hjälptelefon och BRIS betalar samtalet. Det går även bra att chatta med dem på deras hemsida. Alla vuxna på Barnens Hjälptelefon har tystnadsplikt.

Jourtelefon: 116 111
Öppettider: vardagar 10-21 (onsdagar är det stängt mellan 13-17), helger: 14-21
www.bris.se

 

Nationella kvinnofridslinjen

Nationellt stöd och hjälptelefon öppen dygnet runt. Du ringer gratis och har rätt att vara anonym. Det finns möjlighet till stöd på olika språk. Det går att dölja att du besökt deras webbplats.

Jourtelefon: 020-50 50 50
Öppettider: dygnet runt
www.kvinnofridslinjen.se

 

Jourhavande medmänniska

Jourhavande Medmänniska (JM) är till för dig som skulle behöva ha någon att tala med – någon som lyssnar. De som svarar i telefonen har genomgått en grundutbildning, men har ingen specialkompetens som kuratorer eller psykologer, utan är som deras namn antyder, just vanliga medmänniskor. De har tystnadsplikt och du ringer helt anonymt.

Jourtelefon: 08-702 16 80
Öppettider: varje natt mellan 21-06
www.jourhavande-medmanniska.com

 

Röda Korsets ungdomsförbund/Jourhavande kompis

Röda Korsets ungdomsförbund bedriver verksamheten Jourhavande Kompis som arbetar direkt med barn och ungdomars trygghet. Det är en telefonjour, dit du kan ringa anonymt när du behöver prata med någon. Det går även bra att chatta med dem. De som svarar är unga och de har 100 procents tystnadsplikt.

Jourtelefon: 020-222 444
Öppettider: vardagar 18-22. Helger 14-18
www.rkuf.se

 

Somaya kvinno- och tjejjour

Somaya är en kvinno- och tjejjour med lång erfarenhet av att särskilt möta kvinnor med utländsk härkomst och kvinnor med muslimsk bakgrund. De har en jourtelefon samt en kanslitelefon via vilka de erbjuder råd, tips, vägledning, konsultation och stöd till personer utsatta för våld i nära relation. Anhöriga, arbetskollegor och vänner är även välkomna att söka stöd och myndighetspersoner är välkomna att konsultera. Somaya erbjuder platser på skyddade boenden vid behov. De talar flera olika språk.

Jourtelefon: 020-81 82 83
Öppettider: vardagar 09-16
Telefon till bakjour dygnet runt: 08-12 01 65 00
www.somaya.se

 

TRIS – tjejers rätt i samhället

TRIS- tjejers rätt i samhället är en tjej- och kvinnojour som hjälper personer som är utsatta för hedersrelaterat förtryck och våld. TRIS har en nationell jourtelefon dit du kan vända dig anonymt för att få stöd och råd både som yrkesverksam och som hjälpsökande.

Jourtelefon: 0774- 40 66 00
Öppettider: mån – fre: 09-17
www.tris.se

 

Föreningen Tillsammans

Föreningen Tillsammans fungerar som en plattform för människor som utsatts för sexuellt våld, för att hitta styrka och tillsammans med andra i liknande situation sprida kunskap och information om sexuellt våld.

Juortelefon: 0774-40 66 00
www.foreningentillsammans.se

 

Föreningen Tilia

Tilia arbetar för att hjälpa ungdomar och unga vuxna mellan 12 – 30 år som på olika sätt lider av psykisk ohälsa. Tilia är en ideell organisation som kompletterar sjukvården och behandling utan att ersätta den. Genom personlig erfarenhet av psykisk ohälsa har des om jobbar på Tilia kunskapen att bemöta unga utifrån deras egna förutsättningar. Hos dem kan du chatta med deras volontärer som alla har egen erfarenhet av psykisk ohälsa.
Jourtelefon: 010-333 33 99
Öppettider, telefonstöd: Sön 20-22
Öppettider, chatt: varje dag mellan 21.00-22.30
www.foreningentilia.se

 

Tjejzonen

Hos Tjejzonen erbjuds tjejer mellan 12 och 25 år fysiska eller virtuella möten med en Storasyster som i egenskap av volontär ger av sin tid och sitt engagemang för att lyssna på den som vill ha stöd. Du bestämmer alltid själv vad ni ska prata om – inget är för stort eller smått!

Chattens öppettider: sön – tors 20-22
www.tjejzonen.se

 

1000 möjligheter

1000möjligheter är en organisation som erbjuder en stödchatt online. De vänder sig till dig som är upp till 25 år och där kan du bland annat ställa frågor rörande sex, relationer, sexuella övergrepp och sex som själv skadebeteende. Du kan vara helt anonym och alla som arbetar med chatten är utbildade volontärer med tystnadslöfte och tillgång till en terapeut.

Chattens öppettider, mån: 19-21 fre: 18-20
www.1000mojligheter.se

Killfrågor.se

För dig som identifierar dig som kille och är mellan 10-18 år finns även killfrågor.se. Där kan du en gång i veckan chatta med vuxna volontärer om allt från saker som känns svårt, jobbigt, läskigt, nervöst eller roligt i ditt liv, alla ämnen går bra. Du kan vara helt anonym och de som arbetar som volontärer i chatten är utbildade och har tystnadslöfte.

Chattens öppettider: sön 20-22
www.killfragor.se

Rädda Barnen/Dina rättigheter

Rädda Barnen är en organisation som kämpar för barns rättigheter genom att väcka opinion och stödja barn i utsatta situationer. Rädda Barnen driver sajten dinarättigheter.se, de har en msnjour; msn@dinarattigheter.se och en mailadress; dinarattigheter@rb.se.

www.dinarattigheter.se

 

Föreningen Storasyster

Föreningen Storasyster är en feministisk, partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening som erbjuder stöd och gemenskap till dig som blivit utsatt för våldtäkt eller sexuella övergrepp. De erbjuder inga terapeutiska samtal men kan hänvisa dig vidare till annan instans om så önskas. Allt stöd är helt kostnadsfritt och utan kötid!

Chatten är tyvärr stängd. Deras mailjour är alltid öppen.
Maila på: jour@foreningenstorasyster.se så svarar de så snart de kan.
www.foreningenstorasyster.se

 

UMO, Ungdomsmottagning på nätet

UMO är en nationell ungdomsmottagning på nätet för unga mellan 13 och 25 år. Syftet med sajten är att göra det lättare för unga att hitta relevant, aktuell och kvalitetssäkrad information om sex, hälsa och relationer.

www.umo.se

 

Rädda barnens föräldratelefon och föräldramejl

Hit kan du vända dig med frågor som rör barn och föräldraskap. De som svarar är själva föräldrar och medmänniskor runtom i Sverige. De lyssnar, ger stöd och hjälp med att sortera i tankar och känslor. Kanske kan samtalet ge nya infallsvinklar och lite hjälp med att samla nytt mod och kraft. Ringer du till dem kostar det bara en markering och du kan vara anonym.

Föräldratelefon: 020-786 786
Öppettider: mån-fre 18-21, lörd 13-16
Föräldramejlen: foraldrar@rb.se
www.raddabarnen.se