Den fastspända flickan

 

“Jag vill inte till det där jävla hemmet mer. Jag vill inte tillbaka dit. Men jag kommer tillbaka. Rädd. Livrädd. Jag har ju golat på Malin. Och på torskarna. Dom kommer att hämnas. “

 

fastspänd webtext390

 

Den fastspända flickan

 

Den fastspända flickan är en verklig berättelse om en sluten värld som få har insyn i och kunskap om, den slutna tvångsvården av barn och unga. Vad konsekvenserna kan bli när samhället inte kan se ett barn och dess behov och konsekvenser som kan uppstå när ungdomsvård blir big business.

I historien följer vi Nora från de tidiga tonåren, i en utåt sett, välfungerande kärnfamilj. Men bakom fasaden gömmer sig våld och kränkningar som till slut splittrar familjen. Som en följd av detta hamnar Nora i en mångårig vårdkarusell på grund av sin psykiska ohälsa som tar sig många uttryck, i självskada, självmordsförsök och missbruk. Hon hamnar på ett behandlingshem där hon blir lovad vård men istället drivs hon in i prostitution som en form av självskadebeteende. En dag blir hon fastspänd och grovt våldtagen av en av sexköparna. Våldtäktsmannen polisanmäls, men förundersökningen läggs ned. Först tre år senare grips gärningsmannen. Han visar sig vara en av landets tidigare högsta polischefer.

2013 sände Sveriges Radio Daniel Velascos prisbelönta radiodokumentär Den fastspända flickan. Teater Fryshuset har fått förtroendet att skriva om dokumentären till en teaterföreställning. Den fastspända flickan är en samproduktion med Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Föreställningen har urpremiär på Stadsteatern i Stockholm april 2015 och kommer att turnera runt om i landet under hösten 2015.

 

– Dokumentären väckte enormt mycket reaktioner när den sändes. Nora blev en röst för andra med självskadebeteende, psykiska problem och för personer som utsatts för övergrepp. Jag hoppas att teatern leder till att Noras berättelse når en större publik och att fler unga som är utsatta kan få en styrka i att se den, säger Daniel Velasco.

Med teaterföreställningen vill Teater Fryshuset synliggöra ungas psykiska ohälsa, sexuellt våld och vuxenvärldens oförmåga att se och bemöta ungas utsatthet. Vi vill också att föreställningen ska ge hopp om att det går att förändra. Efter varje föreställning på Stadsteatern följer ett eftersamtal med expertpanel som kommer att kunna berätta mer samt svara på publikens frågor.

För bearbetning och adaption står Teater Fryshuset tillsammans med Ulrika Josephsson, tidigare chef och konstnärlig ledare på Folkteatern i Göteborg. På scen står Rakel Wärmländer, skådespelare på Kulturhuset Stadsteatern, tidigare aktuell i bland annat det feministiska dramat Top GirlsDet kan du drömma om Hilda och Höstsonaten. Föreställningen görs med stöd av Statens Kulturråd och i samarbete med FATTA-rörelsen och Fryshusets verksamheter Nätvandrarna och United sisters.

 

“… en fullkomligt lysande Rakel Wärmländer” Isa Andersson, Expressen

 

“Rakel Wärmländer gör Nora med en fantastisk fingertoppskänsla.” Amanda Lindholm, Feministiskt Perspektiv

 

“Rakel Wärmländer har perfekt tonträff som den självdestruktiva Nora. Det går inte att värja sig.” Johan Hilton, DN

 

”Den fastspända flickan” är en oerhört stark monolog. Ingen kommer undan den blick som Rakel Wärmländer då och då låter Nora kasta på publiken. Den bär en fråga om ansvar, om vem som tar hand om alla Nora. Det är en viktig iscensättning som Fryshuset nu inom kort också kommer att skicka ut över landet.” Lars Ring, Svenska Dagbladet

 

Trailer Den fastspända Flickan from Teater Fryshuset on Vimeo.

 

 

Lyssna på Radiodokumentären DEL 1 och DEL 2 

 

streckteater

Om Den fastspända flickan

Adaption: Ulrika Josephsson, Daniel Velasco och Teater Fryshuset efter Daniel Velascos radiodokumentär Den fastspända flickan.

Medverkande: Rakel Wärmländer

Regi: Ulf Stenberg och Emil Rosén Adsten

Koreografi: Emil Rosén Adsten

Ljus: Jonatan Winbo

Musik:
FATTA låten – original: Musik av: Embee * Text och Vokaler: Cleo, Syster Sol, Nasteho Osman * Vokaler: Kristin Amparo * Mixad av: Embee i Vaxkabinett * Mastrad av: Hans Olsson Brookes i Svenska Grammofonstudion

FATTA låten – akustisk: Musik: Jens Siverstedt * Text och vokaler: Cleo, Syster Sol, Julia Frej * Mixad av: Jens Siverstedt

Upphovsman till radiodokumentären: Daniel Velasco, Sveriges Radio P1

Fotnot: Nora heter egentligen något annat.