Förorten brinner

 – en teaterföreställning om det nya svenska klassamhället

 

”Ljuset i tunneln, jag undrar

ser inget jävla ljus, men fråga mig

jag vet allt om alla nyanser av svart”

 

 

Förorten brinner är en teaterföreställning om unga människor som bor och lever i ”programmen”. Pjäsen är baserad på verkliga öden, på intervjuer med killar och tjejer om deras liv.

En berättelse om vanmakt och utanförskap. En bild av hopplöshet och misstro mot polis, myndigheter och samhälle. Hur har det blivit så och varför?

Förorten brinner är en pjäs med en påträngande realism och tar upp en av vår tids stora framtidsfrågor – situationen i våra förorter, ungdomars utanförskap och flykten in i en destruktiv livsstil.

Förorten brinner är skapad dels för att ge unga människor en ökad insikt om konsekvenserna av att göra fel val. Dels för att öka förståelsen för vad ungdomars utanförskap faktiskt leder till. Föreställningen utspelar sig i en storstadsförort, men destruktiva utanförskap finns i hela landet. Problematiken och igenkänningsfaktorn av socioekonomisk utsatthet är gemensam för glesbygd, förort och storstad.

Förorten brinner hade sin urpremiär på Dramaten och turnerar nu runt i landets kommuner, skolor, länsteatrar och fängelser.

Efter föreställningen håller skådespelarna ett samtal med publik. Vi ser gärna en blandad publik med representanter som jobbar lokalt med dessa frågor. Det finns ett lärarhandledningsmaterial som utgår från föreställningens frågeställningar och teman.

 

RECENSIONER: 

” något som borde sätta fart på landets politiker när Teater Fryshuset nu drar på turne´… en rad starkt berörande berättelser”

Pia Huss, DN

 

”det är en rak och konkret berättelse om vikten av att motverka segregation”

Sofia Lindroth, Sörmlands Nyheter

 

”skådespelaren Ulf Stenberg och dansaren Emil Rosén, spelade förortsgangsters så övertygande att det var lätt att tro att de berättade om sig själva”

Karin Kämsby, Hela Hälsingland

 

Förorten brinner inspelad av UR.
Se hela föreställningen här.